Zin en onzin van een eigen zaak beginnen in crisistijd

Het zal u maar overkomen. U wordt ontslagen, hopelijk krijgt u een ontslagvergoeding mee waarmee u een eigen zaak kunt beginnen. Het eerste keuzemoment is de vraag of u de onderneming gaat drijven in de vorm van een eenmanszaak of toch liever vanuit de BV.


De BV heeft een aantal aantrekkelijke voordelen. U bent niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van die BV, als u zich tenminste netjes aan alle eisen houdt voor wat betreft boekhouding, bestuur en uitkering van winst.

Nadelen zijn er ook. U mist de fiscale voordelen die een startende ondernemer heeft en u gaat ook nog eens meer belasting betalen, afhankelijk van de feitelijke situatie.

Als u geen of weinig risico loopt lijkt het voor de hand te liggen dan maar te beginnen als eenmanszaak, u heeft immers dan in ieder geval de voordelen die de fiscus u nu nog biedt en als de zaken dan heel erg uitbreiden kunt u alsnog instappen en een BV oprichten.

Wat wel een groot nadeel van de eenmanszaak is dat als het verkeerd gaat het niet alleen u maar ook uw echtgenote raakt. Het is in ieder geval verstandig om in dat geval na te denken over het maken van huwelijkse voorwaarden.

Laat u in ieder geval goed voorlichten voordat u een onderneming begint. Sta ook stil bij de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en denk na over pensioenopbouw! Ondernemen is leuk, kan zelfs heel erg leuk zijn en in tijden van crisis onverwachte kansen bieden.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van ondernemingsvormen? Bel ons voor het maken van een afspraak.