Woningruil biedt mogelijke bijdrage aan dynamischer woningmarkt

Dat de woningmarkt op slot zit is geen nieuwtje meer. Er zijn nagenoeg geen partijen meer die een huis willen kopen voordat het eigen huis verkocht is. Dat is geen slechte gedachte, maar wel een van de oorzaken van het vastzitten van de woningmarkt. Regelmatig komt het echter voor dat mensen niet geheel uit vrije wil moeten verhuizen. Misschien kan woningruil een oplossing bieden.


Het sluiten van een vestiging van het bedrijf is in de huidige crisis geen incidenteel verschijnsel. Werkgevers proberen behulpzaam te zijn bij het vinden van nieuw werk. Wat nu als dat nieuwe werk – al dan niet bij het eigen bedrijf – zich aan de andere kant van het land aandient? Elke dag 200 kilometer woon-/werkverkeer is geen optie. Verhuizen dus.

Al snel blijkt dat het in de huidige markt lastig is een woning voor een acceptabele prijs te verkopen. Een met zorg uitgevoerde verbouwing blijkt bij lange na niet terugverdiend te kunnen worden. Met verlies verkopen wil eigenlijk niemand. Kan dit niet anders?

Mogelijk verkeren er in de nieuwe werkomgeving mensen in een soortgelijke situatie, met als gevolg dat zij naar uw omgeving moeten verhuizen. Is het een optie om gewoonweg van huis te ruilen, waardoor geen van de partijen zijn verlies hoeft te nemen?

Ruilovereenkomst

Het ruilen van huis is inderdaad mogelijk. Er moet dan een ruilovereenkomst worden opgesteld waarin de afspraken over de ruil goed worden vastgelegd. De overdracht van de eigendom van de woningen vindt vervolgens plaats door de ondertekening van een notariële akte van ruiling gevolgd door inschrijving van een afschrift van deze akte bij het Kadaster.

De voordelen zijn duidelijk; geen onzekerheid over een onverkocht huis, geen dubbele lasten, enzovoorts. Het ruilen van woningen komt in de praktijk steeds vaker voor. Ook voor u misschien een mogelijkheid, maar laat u zich vooraf goed informeren over de juridische gevolgen van de ruiltransactie. Er zijn veel vragen waar u een antwoord op wilt hebben. Wat moet er met de hypotheek gebeuren? Hoe zit het met verzekeren? En nog veel meer vragen.

Het internet biedt ook met betrekking tot het ruilen van woningen een prima platform. Er zijn meerdere websites te vinden waarop woningen te ruil worden aangeboden. Via de bekende zoekmachines heeft u de desbetreffende site zo gevonden.

Een huis is uiteraard niet te vergelijken met een voetbalplaatje, bij het ruilen van een woning komt veel meer kijken dan u denkt. Wij helpen en adviseren u graag over ruiltransactie en voorkomen dat u in juridische valkuilen trapt. Als de ruildeal rond is verzorgen wij de juridische afhandeling tot in de puntjes voor u.

Alle denkbare varianten zijn via ruiling mogelijk. Bijvoorbeeld het bejaarde echtpaar met een vrijstaand huis dat graag wil verhuizen naar een appartement in de stad. Terwijl een jong stel met opgroeiende kinderen met een dergelijk appartement juist het vrijstaande huis met de tuin wil hebben. Een eventueel waardeverschil tussen de te ruilen woningen is op te vangen door een bijbetaling. Wij weten in dit verband alles over de te betalen overdrachtsbelasting. Kortom het eeuwenoude systeem van ruilen kan in uw situatie uitkomst bieden in een lastige woningmarkt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die ruiltransacties met woonruimte u bieden? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.