Wel of niet verkopen is dilemma bij restschuld

Het is geen geheim dat de gemiddelde prijs van een huis de afgelopen vijf jaar flink gedaald is, tot soms zelfs meer dan 20%. Circa eenderde van alle huiseigenaren heeft meer hypotheekschuld dan hun huis waard is. Dat is zeker geen unieke situatie. Dit hoeft echter geen ramp te zijn, zeker omdat de overheid fiscale maatregelen heeft getroffen om de restschuldpijn te verzachten.


De Nederlandse woningmarkt laat zien dat hoe hoger de waarde van het huis voorheen was, hoe groter ook de prijsdaling geweest is. Het komt zelfs voor dat een prachtig huis dat vijf jaar geleden nog € 300.000,-- moest opbrengen, nu te koop is voor € 200.000,--. Als u zelf bezitter bent van een huis dat u vijf jaar geleden heeft gekocht voor € 250.000,--, dan is de waarde nu mogelijk € 200.000 of zelfs minder.

Echter als u toch al plannen had om groter en mooier te gaan wonen dan is het nu wellicht de tijd om deze stap te zetten. Door nu bijvoorbeeld € 100.000,-- bij te passen kunt u een grote sprong maken op de woningmarkt door een huis in de hogere prijsklasse te kopen. Als u in de gelukkige omstandigheid bent dat u uw baan en inkomen behouden heeft, dan is die stap de moeite waard. Ook al is uw huidige hypotheek hoger dan de waarde van uw huis, als uw inkomen voldoende is dan kunt u de restschuld meenemen naar het volgende huis. Het voor de aankoop van het nieuwe huis benodigde bedrag wordt dan verhoogd met het bedrag van de restschuld.

Volgens recent ingevoerde fiscale regels mag u de hypotheekrente die u betaalt overde restschuld, maximaal tienjaar aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit geldt alleen als de restschuld is ontstaan bij verkoop van uw huis en overdracht bij de notarisin de periode van 29oktober2012 tot en met 31december2017. Op deze manier betaalt de fiscus dus tien jaar lang mee aan het aflossen van de restschuld. Als uw restschuld bijvoorbeeld € 40.000,-- was en u met de bank afspreekt deze in tien jaar af te lossen dan betaalt u ongeveer € 390,-- per maand (aflossing en netto hypotheekrente).

Het zou helemaal mooi zijn als bijvoorbeeld uw ouders of grootouders u nog kunnen helpen met een schenking. Alleen nog dit jaar (2014) mag u tot zelfs € 100.000,-- belastingvrij ontvangen mits dit bedrag gebruikt wordt voor aankoop woning, verbouwing of aflossen van (rest)hypotheekschuld.

Wilt u weten waar u staat neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.