Vrij-op-naam verkoop panden door BV is winstuikering

Bij de verkoop van onroerend goed tussen zakelijk handelende partijen is het gebruikelijk dat de koper de kosten van de transactie betaalt. Gebeurt dat door een BV vrij op naam (kosten verkoper), dan is sprake van bevoordeling van de kopers. Dat kan tot gevolg hebben dat het voordeel dat de kopers uit de transactie behalen, wordt beoordeeld als winstuitkering.


Een mooi voorbeeld is een BV die verschillende onroerende zaken vrij op naam aan kinderen of kleinkinderen van de directeur-grootaandeelhouder verkoopt. De Belastingdienst ziet hierin winstuitkering, de familie is immers met deze transactie bewust bevoordeeld.

Omdat de kosten van de transactie niet door de koper(s) wordt betaald, moet de verkopende partij de zakelijkheid van de te dragen kosten van de transactie aannemelijk maken. Lukt dat de verkoper niet, dan is sprake van winstuitkering. De kopers moeten daarover belasting betalen.

Wilt u meer weten over overdracht van bedrijf of bedrijfsonderdelen aan familie? Bel ons voor het maken van een afspraak.