Vertrouwen in woningmarkt stijgt

(Bron: De Pers 15/9) Het vertrouwen in de woningmarkt is gestegen door de verlaging van de overdrachtsbelasting. Zowel woningbezitters als starters zijn positiever gestemd. Dit blijkt uit het op 15 september gepubliceerde woonbericht van ING.


De ING Woonindex, die het vertrouwen in de woningmarkt meet, kwam in het derde kwartaal uit op 99 punten, een stijging van 6 punten ten opzichte van de voorgaande 3 maanden. ING schrijft het gestegen vertrouwen toe aan de verlaging van de overdrachtsbelasting naar 2 procent. Bijna driekwart van de woningbezitters denkt hierdoor zijn huis sneller te kunnen verkopen, en ruim de helft van de starters verwacht nu eerder een geschikt huis te vinden.

ING verwacht dat de daling van de huizenprijzen zich de komende jaren zal voortzetten. ,,We verwachten dat de huizenprijzen de komende jaren met ongeveer 2 procent per jaar naar beneden gaan. Slechts 16 procent van de ondervraagde huizenbezitters zegt de verlaging van de overdrachtsbelasting aan te grijpen om hun vraagprijs te verhogen'', aldus Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING.

Kosten koper

Noordervliet verwacht dat de trend van aantrekkende huizenverkopen, die na de verlaging van de overdrachtsbelasting begon, zal doorzetten. Als huizen goedkoper worden zullen mensen immers eerder in staat zijn een huis te kopen. ,,Ten tweede kan de koper door de verlaging van de overdrachtsbelasting de zogenoemde 'kosten koper' sneller terugverdienen.''

,,Tenslotte is puur het feit dat de verlaging van de overdrachtsbelasting een tijdelijke maatregel is gunstig voor de woningverkopen. Mensen willen het zekere voor het onzekere nemen en snel een huis kopen, voordat de belasting weer omhoog gaat,'' legt de directeur uit. Overigens pleit ING er voor de verlaging van de overdrachtsbelasting een definitief karakter te geven, of de belasting zelfs helemaal af te schaffen. ,,Dit zal het vertrouwen in de woningmarkt een enorme impuls geven.''

Wilt u meer weten over de juridische aspecten bij het kopen of verkopen van uw huis? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.