Verdelingsakte is wijziging huwelijkse voorwaarden

Het kan zijn dat u – als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd – gedurende het huwelijk op een onderdeel daarvan wilt afwijken. Bijvoorbeeld omdat één van u inmiddels een eigen zaak heeft of u een nieuw huis laat bouwen. U kunt dan bijvoorbeeld regelen dat het huis van u zal zijn en alles wat zich in en om het huis bevindt van uw partner is. Let dan op hoe u dit gaat vastleggen, want u kunt voor onaangename verrassingen komen te staan.


Dat ondervond een echtpaar dat een wijziging in een verdelingsakte had vastgelegd. De rechter ziet de wijziging die beide partners in de verdelingsakte hebben willen regelen als een wijziging van huwelijkse voorwaarden. Omdat dit niet notarieel is vastgelegd en ook niet is gepubliceerd, kan niemand weten dat de huwelijkse voorwaarden zijn aangepast.

Om die reden erkent de rechter de verdelingsakte niet, de huwelijkse voorwaarden zelf hadden moeten worden aangepast. Dan zouden ze zijn ingeschreven in het huwelijksgoederenregister, zodat iedereen daarvan had kunnen kennis nemen.

Wilt u meer weten over huwelijks voorwaarden of het aanpassen daarvan? Bel ons voor het maken van een afspraak.