Van BV naar eenmanszaak financieel steeds aantrekkelijker

Steeds meer directeuren-grootaandeelhouders (dga's) maken gebruik van de mogelijkheid om uit hun BV terug te keren naar een eenmanszaak. Dat komt omdat het argument van lagere belastingen steeds minder speelt. Het punt waarop een BV financieel gunstiger is komt steeds hoger te liggen.


De maximale belastingdruk voor een eenmanszaak is in 2010 ruim 45%, voor een BV ruim 44%. Komend jaar wordt een verdere daling van de belastingdruk voor IB-ondernemers verwacht. De eenmanszaak wordt vooral aantrekkelijker vanwege de mkb-vrijstelling.

Wanneer een eenmanszaak een goedkopere rechtsvorm is dan een BV hangt af van uw persoonlijke situatie en van uw onderneming. Blijkt een overstap zinvol, dan kan het jaarlijkse voordeel oplopen tot meer dan € 5.000.

Terugkeer is vooral interessant als aansprakelijkheid in uw situatie niet zo'n belangrijk punt is en u voortdurend jaarlijks minder dan € 100.000 omzet, of als u langzaam aan het afbouwen bent.

Terugkeer naar een eenmanszaak is ingewikkelde materie, maar kan voor u interessant zijn. Klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.