Terugdraaien huisoverdracht aan kinderen interessante optie

Lang was het een gewilde en flink belastingbesparende constructie: het overdragen van het ouderlijk huis aan de kinderen waarbij de ouders het recht houden om in het huis te blijven wonen. Bij overlijden van de ouders hoefde dan geen successierechten te worden betaald over de waardevermeerdering van het huis. Ook was destijds nog een reden dat hiermee voorkomen werd dat het huis moest worden “opgegeten” als de ouders in een bejaardenoord terecht kwamen. Deze constructie is met de jaren steeds nadeliger geworden.


Al meer dan tien jaar wordt al aan deze constructie geknaagd. Tien jaar geleden werd het ouders onmogelijk gemaakt om de hypotheekrente nog af te trekken. Tegelijkertijd werden de kinderen over de waarde van de "blote eigendom" inkomstenbelasting in box 3 verschuldigd, overeenkomend met 1,2% van de waarde van het huis.

Vorig jaar zijn daar nog nieuwe nadelen aan toegevoegd. Zo moeten de kinderen nu erfbelasting betalen over de waarde die het huis op het moment van overlijden heeft.

Terugdraaien overdracht

Het terugdraaien van de overdracht kan interessant zijn. Over het weer overdragen aan de ouders moet wel overdrachtsbelasting worden betaald. Omdat die tijdelijk slechts 2% bedraagt, liggen er nu kansen!

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van het terugdraaien van de overdracht van uw huis aan uw kinderen? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.