Strengere hypotheekeisen banken

Met nieuwe hypotheekregels wil de overheid voorkomen dat burgers meer geld lenen dan gegeven hun inkomen en vermogen verantwoord is. Vanaf 1 augustus kunt u maximaal 110% van de marktwaarde van de woning lenen, het aflossingsvrije deel mag maximaal 50% van de woningwaarde bedragen.


De nieuwe hypotheekregels zijn de uitkomst van overleg over een voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en een tegenvoorstel van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De AFM zag mogelijkheden voor een maximaal leenpercentage van 112% van de waarde van de woning met een verplichting gedurende de eerste zeven jaar om af te lossen tot 100%. Juist in die periode ontbreekt volgens de banken bij veel mensen de financiële mogelijkheid om aan de verplichting te voldoen.

Het tegenvoorstel van de NVB blijkt de oplossing. U kunt voortaan maximaal 110% van de waarde van de woning lenen. Het aflossingsvrije deel van de lening mag maximaal 50% van de woningwaarde zijn. Het niet-aflossingsvrije deel moet in 30 jaar worden afgelost.

Wilt u meer weten over de juridische aspecten rond hypotheek? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.