Stacaravan kopen. Roerend of onroerend?

De vakanties zijn ten einde en ook het seizoen is aflopend. Traditiegetrouw komen er dan diverse vakantiefaciliteiten te koop. Van tenten en toercaravans tot vakantiehuisjes en stacaravans. Een interessante tijd voor wie daar naar op zoek is. Voor velen is de vraag of een stacaravan onroerend goed is – zodat de overdracht via de notaris moet verlopen en overdrachtsbelasting verschuldigd is – of roerend goed?


Loop de campings maar eens na. Het aantal stacaravans is de laatste jaren toegenomen. Veel mensen brengen daar van april tot november weekenden en vakanties door. En in veel gevallen staat er dan ook nog een klein schuurtje bij.

In juridische zin staan de opstallen op verhuurde grond. Wat voor de rechter doorslaggevend zal zijn, is de bedoeling die de huurders bij plaatsing van stacaravan en/of schuurtje hebben.

Duidelijk is dat de stacaravan bestemd en geschikt is om als woning te worden gebruikt, zeker als er aansluiting is op voorzieningen als gas, water, licht en riolering. In dat geval is er geen andere conclusie mogelijk dat naar de bedoeling van de huurder de stacaravan bestemd is om “duurzaam ter plaatse te blijven”. Voor een bijgeplaatst schuurtje geldt dan dat deze bestemd is om “samen met en dienstbaar aan” de stacaravan te worden gebruikt. En daarmee kwalificeren caravan en schuurtje als onroerend goed.

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van recreatiewoningen of stacaravans? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.