Vastgoed

Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Lees meer >

Starters hebben veel in huis!

De nieuwe startersvrijstelling per 1 januari 2021
Wordt u eigenaar van onroerend goed dan gelden sinds 1 januari 2021 nieuwe percentages voor de overdrachtsbelasting. Het oude tarief van 6% is geschiedenis. Het tarief is 8%. Koopt u een woning voor eigen gebruik, dan is het tarief 2% of 0%. Starters op de woningmarkt kunnen daar handig gebruik van maken. 
 
Lees meer >

Huis op naam van kinderen riskanter dan voorheen

Staat uw huis op naam van uw kinderen? Tot 2010 leverde dat flink  fiscaal voordeel op, vanaf 2010 niet meer. Uw kinderen lopen nu het risico over de meerwaarde ten tijde van uw overlijden erfbelasting te moeten betalen.  Lees meer >

Overbruggingsverhuur huis in verkoop

Het komt maar al te vaak voor. Misschien ook in uw geval. U hebt al een ander huis gekocht en het huis dat u achterlaat staat al veel te lang naar uw zin te koop. Met alle dubbele lasten van dien.

U mag uw te koop staande huis tijdens de verkoopperiode op grond van de Leegstandwet tijdelijkverhuren. Dat heet ”overbruggingsverhuur” en is mogelijk ook voor u interessant. De fiscale nadelen daarvan zijn tijdelijk weggenomen.

Lees meer >

Energielabel aantrekkelijk bij (ver)koop huis

Het energielabel geeft informatie over de mate van energiezuinigheid van een huis. Hoe zuiniger, hoe aantrekkelijker een huis wordt. Het energielabel als extra (ver)koopargument! Omdat kopers en verkopers nog geen boete krijgen als het label ontbreekt, lijkt ook de noodzaak – en de animo – niet groot te zijn. Trek u er niets van aan, doe er zelf uw voordeel mee. Hoe?

Lees meer >

Eerste huis voor samenwoners vol drempels

Als je gaat samenwonen of al samenwoont heb je veel minder mogelijkheden om op wettelijke rechten terug te vallen dan wanneer je getrouwd bent. Je kunt veel van die rechten wel krijgen, maar dan moet je ze wel zelf regelen. Nu de economie weer aantrekt, trekt ook de huizenverkoop aan “starters” weer aan. Als samenwoner koop je een huis vol met juridische drempels. Hoe ze te slechten ….

Lees meer >

Voorkom risico's bij vroege sleuteloverdracht

U bent blij dat zich een koper voor uw huis heeft gemeld. Eén wens hebben de kopers nog: zij willen zo snel mogelijk na het tekenen van de koopovereenkomst aan de slag in hun nieuwe onderkomen. Op een moment dat de echte "levering" nog niet heeft plaatsgevonden. Wat zijn voor u de risico's en hoe voorkomt u ze?

Lees meer >