Actueel

Column: Zwart geld op de zwarte lijst

Net een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd! Nu hoeft het huis alleen nog maar aan u te worden geleverd. Voor deze levering schakelt u een notaris in die de levering voor u verzorgt. Gebruikt u voor de aankoop niet alleen geld dat u leent van de bank, maar ook eigen geld? Dan wordt u gevraagd naar de herkomst van deze eigen middelen.

Lees meer >

Heeft u al nagedacht over het maken van een levenstestament en (medische) volmacht?

Als u een dagje ouder wordt en/of lichamelijk of geestelijk achteruit gaat of als u voor een ingrijpende operatie staat, dan is het goed eens na te denken over wie uw belangen behartigt als u dit zelf niet meer kunt. Zo houdt u zelf de regie en worden de zaken volgens uw wensen geregeld.
Lees meer >

Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Lees meer >

Starters hebben veel in huis!

De nieuwe startersvrijstelling per 1 januari 2021
Wordt u eigenaar van onroerend goed dan gelden sinds 1 januari 2021 nieuwe percentages voor de overdrachtsbelasting. Het oude tarief van 6% is geschiedenis. Het tarief is 8%. Koopt u een woning voor eigen gebruik, dan is het tarief 2% of 0%. Starters op de woningmarkt kunnen daar handig gebruik van maken. 
 
Lees meer >

Vrijstelling overdrachtsbelasting bij doorzakking in werk-BV

Het komt nogal eens voor dat een goedlopende vennootschap onder firma wordt ingebracht een nieuw opgerichte BV. Als bij die inbreng ook onroerend goed is betrokken, kan gebruik worden gemaakt van vrijstelling van overdrachtsbelasting. Hoe zit het met te betalen overdrachtsbelasting als de bestuurders van de BV de onderneming willen laten doorzakken naar een nieuw opgerichte werk-BV waarbij bedrijfspand, lijfrentevoorzieningen, machines en andere waardevolle activa in de moeder-BV achterblijven? Op die vraag heeft de staatssecretaris van Financiƫn een helder antwoord gegeven.

Lees meer >

Column: Waar is het testament van tante Thea gebleven?

Op een regenachtige dag in november wordt in haar kapitale woning - ergens in Twente - het ontzielde lichaam van een oude vrouw gevonden. Ze is aan een natuurlijke dood gestorven.

Lees meer >

Archief notaris Henk Kauffeld Nieuwe Pekela naar DJB Notarissen

Henk Kauffeld (64) is op 1 april gestopt met zijn werkzaamheden. Het archief van notaris Kauffeld wordt met toestemming van de minister van Rechtsbescherming over enkele maanden verplaatst naar het kantoor van Dijkstra Jansen Bergman notarissen & juridisch adviseurs in Stadskanaal.

Lees meer >