Parlement geeft kleine cadeaus aan huizenkopers

Het wetsvoorstel over het Belastingplan 2013 is door de Tweede Kamer aangegrepen om op de valreep van het jaar nog drie kleine tegemoetkomingen te doen aan huizenkopers. De leeftijd voor de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling gaat van 35 naar 40 jaar, de rente over de restschuld na de verkoop van uw huis blijft nog tien jaar aftrekbaar van de belastingen en de verplichte aflossingseis gaat niet gelden als er bij u in 2013 een eigenwoningschuld ontstaat die verband houdt met een eind dit jaar al bestaand koopcontract.


De wet voorziet nu in een eenmalige belastingvrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen tussen 18 en 35 jaar. Die periode wordt verlengd naar de leeftijd van 40 jaar. Die eenmalige schenkingsvrijstelling bedraagt maximaal € 24.144. Ook voor de boven op de “gewone” eenmalige vrijstelling geldende verhoogde vrijstelling geldt deze verlengde termijn. De eenmalig verhoogde vrijstelling mag maximaal € 26.156 en is alleen van toepassing bij besteding aan studie of eigen woning.

Ook voor bezitters van huizen die tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 worden verkocht en waarvan de verkoopprijs te laag is om de hele hypotheekschuld te betalen, is er goed nieuws. De rente over die restschuld blijft niet nog vijf jaar – zoals de regering oorspronkelijk wilde – maar nog tien jaar aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Vanaf 2013 moeten huizenkopers de eigenwoningschuld in jaarlijkse termijnen gaan aflossen. Er geldt een overgangsregeling als in 2013 een eigenwoningschuld ontstaat die verband houdt met een koopcontract dat nog in 2012 is afgesloten. Dat koopcontract mag gebruikelijke ontbindingsclausules bevatten. Ook bij nieuwbouw blijven verschillende ontbindingsclausules en opschortende voorwaarden mogelijk.

Wilt u hier meer over weten? Bel ons of klik op de link “Meer informatie” op onze homepage en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.