Opgelet met buitenlandse rechtsvormen

Als een buitenlandse rechtsvorm of samenwerkingsverband niet fiscaal transparant is, heeft dat gevolgen voor de vennootschapsbelasting die u moet betalen. Een aandelenvennootschap die zelfstandig belastingplichtig is, is voor de Belastingdienst niet transparant. Dat komt omdat de rechtspersoon zelf wordt belast, terwijl bij een fiscaal transparante buitenlandse ondernemingsvorm de deelnemers in die rechtspersoon in de belastingheffing worden betrokken.


Of een buitenlandse ondernemingsvorm al dan niet fiscaal transparant is, heeft ook gevolgen voor de te betalen vennootschapsbelasting en dividendbelasting en ook voor de aanmerkelijkbelangregeling.

De geactualiseerde lijst kunt u raadplegen op de website van de Belastingdienst (rubriek Nieuws) onder de titel Actualisering kwalificatielijst buitenlandse samenwerkingsverbanden. Het gaat om een lijst waarvan de Belastingdienst heeft vastgesteld of er sprake is van fiscale transparantie. Op de geactualiseerde lijst staan nieuwe buitenlandse ondernemingsvormen die als niet-transparant zijn aangemerkt. Dat zijn:

 1. Bahrein: Single Person Company (SPC)
 2. Belize: Society Anonyme/Sociedad Anonima (SA)
 3. Britse Maagdeneilanden: Company limited by shares (Ltd.)
 4. Hong Kong: Company limited by shares (Ltd. by shares)
 5. Ierland: Company limited by shares (Ltd. by shares)
 6. Japan: Godo Kaisha (GK)
 7. Kenia: Company limited by shares (Ltd. by shares)
 8. Luxemburg: Société en Commandite par Actions (SCA)
 9. Mongoliƫ: Limited Liability Company (LLC)
 10. Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.)/Dubai: Company Limited by shares (Ltd. by shares)
 11. Verenigde Staten (V.S.)/Delaware: Corporation (Corp.)
 12. V.S./Florida: Corporation (Corp.)
 13. V.S./Kentucky: Limited Liability Company (LLC)
 14. V.S./New York: Corporation (Corp.)
 15. V.S./Virginia: Limited Liability Company (LLC)

De lijst van de Belastingdienst is indicatief. Wilt u meer weten over fiscaal wel transparante rechtsvormen als bijvoorbeeld de besloten vennootschap of de vennootschap onder firma, bel ons dan voor een afspraak. Wij kennen de juridische en fiscale risico's van de uiteenlopende rechtsvormen.