Ondanks huwelijkse voorwaarden toch woning kwijt

Wees – als u op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent – voorzichtig met het verpanden van levensverzekeringen aan een hypotheeklening voor uw woning. De angel zit in de omschrijving wie verzekerden en premieschuldigen zijn. Voor u het weet wordt uw woning meegezogen in het faillissement van uw partner, óók als u buiten iedere gemeenschap van goederen bent gehuwd.


Ook al is er geen sprake van enige huwelijksgemeenschap en bestaat er ook geen onduidelijkheid over de vraag wie eigenaar van de woning is, dan bent u nog niet zeker van uw zaak. U moet bewijzen dat de woning door de niet failliete partner in eigendom is verkregen en dat de woning geheel met eigen middelen van de niet failliete partner is gefinancierd. Als u hier niet in slaagt, dan valt de woning in de failliete boedel.

Als een hypotheeklening aan beide partners wordt verstrekt is al duidelijk dat de woning met middelen van beide partners wordt gefinancierd. Dat geldt ook voor de situatie waarin de gekoppelde levensverzekering wordt verpand en voor welke verzekering beide partners premieplichtig zijn.

Voorzichtigheid geboden!

Wilt u meer weten over de sluitende regelingen in huwelijkse voorwaarden? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.