Met leventestament houdt u regie

Ook in uw omgeving zult u ze kennen. Mensen die vanwege dementie, hersenaandoening of anderszins hun eigen zaken niet meer kunnen regelen. Wilt u – als het u zou overkomen – zelf de regie in handen houden, dan biedt het leventestament u daarvoor de mogelijkheid. Daarin kunt u de nodige voorbereidingen treffen. Hoe doet u dat?


Het leventestament biedt een overzichtelijk geheel van uw wensen voor situaties waarin u niet meer voor u zelf zou kunnen zorgen. U kunt daarin alles opnemen wat u belangrijk vindt in die – nu nog onvoorziene – situaties. Het gaat er om dat u vooraf controleerbaar maakt wat in een dergelijke situatie niet meer controleerbaar is. Bijvoorbeeld als u gewend bent om jaarlijks schenkingen te doen aan uw (klein)kinderen. Wat moet er gebeuren als u niet meer in staat bent die beslissing jaarlijks zelf te nemen?

Wanneer wilt u nog wel medische handelingen ondergaan en wanneer niet meer? Wie mag uw bankzaken behartigen? Wat moet er met waardevolle bezittingen gebeuren? Naar welk verpleeghuis wilt u en wie mag daarover beslissen? En nog veel meer praktische zaken.

In het leventestament regelt u zaken die tijdens uw leven om beslissingen vragen. Voor wat moet gebeuren na uw overlijden is een “gewoon” testament noodzakelijk.

Wie moet het weten?

Het is wel belangrijk dat mensen in uw naaste omgeving weten dat uw wensen zijn vastgelegd in een leventestament. Bijvoorbeeld uw kinderen, uw naaste familie, zorghulpverleners. Ook voor de kantonrechter is het leventestament van belang, bijvoorbeeld als er bewind is aangevraagd over uw vermogen. Het is dan voor de rechter een belangrijk hulpmiddel bij een besluit over de verkoop van uw huis of het doen van schenkingen aan uw kinderen.

Meer weten? Wij maken graag een afspraak met u. Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.