Meer mogelijkheden voor hypotheek zelfstandigen

Banken hebben van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) meer ruimte gekregen om zelfstandigen, flexwerkers en pas afgestudeerden met perspectief op stijgend inkomen van een hypotheeklening te voorzien. Tot nu toe was het voor mensen zonder vaste arbeidsovereenkomst moeilijk om de aankoop van een huis te financieren.


De oude regel was dat, wanneer u niet kunt aantonen dat u drie jaar lang vaste inkomsten heeft gehad, u ook niet aanmerking komt voor een hypotheeklening. Die regel werd de afgelopen jaren streng gecontroleerd door de AFM. De reden daarvan was om te voorkomen dat banken en particulieren te veel risico zouden nemen. Bij het niet juist toepassen van die regel kregen banken te maken met boetes.

Het gevolg van dit alles was dat zelfstandigen moeilijk een hypotheeklening konden krijgen. Daar lijkt nu een einde aan gekomen. Banken mogen voor de aankoop van een huis een lening verstrekken die overeenkomt met ruim vier keer het bruto-inkomen van de koper. Daarnaast kunnen banken ook de persoonlijke situatie van de koper laten meewegen. Dat leidt al zichtbaar tot meer transacties.

Laat u goed voorlichten over de hypotheek, ook over de hypotheekakte waarin uw rechten en plichten en die van de bank worden vastgelegd. Bel on voor het maken van en afspraak.