Lidmaatschap Vereniging van Eigenaars verplicht

U wilt een appartement kopen en moet dan verplicht lid worden van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Wat is dat eigenlijk, een Vereniging van Eigenaars? En waarom zou u daar verplicht lid van moeten worden?


Eigenlijk koopt u geen appartement, maar een appartementsrecht. Dat houdt in het exclusieve recht op gebruik van uw eigen woonruimte. Maar het houdt ook in dat u mede-eigenaar wordt van het hele gebouw en van de grond waarop het gebouw staat. De wet verplicht u als koper van een appartementsrecht om lid te worden van de Vereniging van Eigenaars.

Maandelijks betaalt u servicekosten. Daarmee kan de VvE het gebouw verzekeren, onderhoud en reparaties regelen voor het gemeenschappelijk bezit. Denk daarbij aan schilderwerk, de lift en schoonmaakwerkzaamheden van gemeenschappelijke ruimten.

Soms leiden – vooral kleinere – Verenigingen van Eigenaars een slapend bestaand. Gelet op de verplichtingen die de vereniging heeft, is het raadzaam om daar een einde aan te maken. Immers, de gevolgen van niet functioneren slaan terug op u als individueel lid. Voorkom dat, bijvoorbeeld door het bestuur te vragen een ledenvergadering bijeen te roepen.

Opletten

Bij de koop van een appartementsrecht gelden altijd bijzonderheden. Belangrijk is dat u voordat u de koop sluit, weet wat u aan servicekosten en andere lasten gaat betalen. En of de verkoper aan al zijn verplichtingen heeft voldaan, die kan immers nog een schuld aan de vereniging hebben. U kunt via ons een verklaring opvragen waarin het VvE-bestuur aangeeft hoe hoog het tekort is. Leg in de koopovereenkomst vast onder welke voorwaarden het appartement uw eigendom wordt.