Lagere hypotheekgarantie per 1 juni 2014

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u veilig en voordelig geld lenen voor de aankoop van een huis. De garantie geldt voor aankoopbedragen tot maximaal € 290.000. Bent u bezig met het kopen van een huis en wilt u nog gebruik maken van die hoge garantie? Dan moet u het huis vóór 1 juli 2014 kopen. Per die datum gaat de garantie namelijk omlaag tot € 265.000.


De hypotheekgarantie is een mooi instrument voor situaties waarin u vanwege bijvoorbeeld scheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid uw huis moet verkopen. Het komt maar al te vaak voor dat de verkoopprijs te laag uitvalt om de nog openstaande hypotheeklening af te lossen. Heeft u een hypotheek met NHG en voldoet u aan de gestelde voorwaarden, dan neemt het Waarborgfonds Eigen Woningen de aflossingsplicht van u over. Dat geeft geldverstrekkers – banken, verzekeringsmaatschappijen – meer zekerheid, in ruil daarvoor betaalt u tot 0,6 of 0,7 procent minder rente.

De hypotheekgarantie geldt wanneer uw hypotheek – inclusief kosten voor de aankoop – niet hoger is dan het maximumbedrag, nu nog € 290.000 euro, per 1 juli 2014 € 265.000. Kosten die op de aankoop komen zijn onder meer notariskosten en overdrachtsbelasting. Tot 1 juli geldt de garantie voor huizen met een koopsom tot € 273.000 en na 1 juli voor huizen met een koopsom tot € 250.000.

Via de geldverstrekker of tussenpersoon kunt u de NHG aanvragen. De geldverstrekker of tussenpersoon kijkt of u aan de voorwaarden voldoet van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Die voorwaarden hebben dus betrekking op de koopprijs, maar ook op de taxatiewaarde (marktwaarde vrij van huur) en – ingeval van nieuwbouw – van de aanwezigheid van een Keurmerk Garantie Woning of een goedgekeurde insolventieverzekering.

Wilt u meer weten juridische aspecten bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypothecaire lening? Bel ons voor het maken van een afspraak.