Kinderen dupe van verouderd samenlevingscontract

Veel samenwonenden weten niet dat wanneer zij kinderen krijgen hun samenlevingscontract en hun testamenten onvoorziene en meestal ongewenste gevolgen voor hun kinderen en hun partner hebben. Bijvoorbeeld in de rechten die elk van hen op de nalatenschap heeft. Tijd voor aanpassing.


Kinderen van getrouwde mensen erven automatisch. Dat bepaalt de wet. Voor wie niet getrouwd samenwonen en geen samenlevingscontract en testamenten hebben geldt dat de kinderen ook automatisch erven, maar de partner niets krijgt.

Veel samenwoners benoemen elkaar als erfgenaam wanneer zij gaan samenwonen. En regelen niets voor de situatie dat de ene partner financieel afhankelijk wordt van de andere partner. Als er kinderen komen wordt vaak vergeten om dat aan te passen. Met als gevolg dat bij overlijden van een van hen hun kinderen alleen maar recht hebben op hun legitieme portie (wettelijk erfdeel), wat overeenkomt met de helft van wat zij normaal gesproken zouden erven. Met het verouderde samenlevingscontract en testamenten zijn de kinderen feitelijk onterfd.

Wat te doen? In elk geval aanpassen van samenlevingscontract en testamenten. U kunt de kinderen als mede-erfgenaam benoemen en een clausule in uw samenlevingscontract laten opnemen dat de financieel afhankelijke partij bij onverhoopte scheiding aanspraak kan maken op partneralimentatie en pensioen. Plus uiteraard het regelen van de voogdij over de kinderen.

Moraal: kijk elke vijf jaar wat in uw situatie veranderd is, welke gevolgen dat heeft en of u daar maatregelen op moet nemen.

Wilt u meer weten over relevante ontwikkelingen voor de status van uw samenlevingscontract? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.