Hypotheeklening opeisbaar na verhuur woning zonder toestemming

Of u nu een hypotheek heeft afgesloten bij een bank of bij een andere zakelijke of particuliere geldverstrekker, vrijwel altijd bevat de hypotheekakte de bepaling dat u de woning niet zonder toestemming van de geldverstrekker mag verhuren. Doet u dat toch, dan loopt u grote risico's.


Wilt u als huiseigenaar uw woning verhuren terwijl daar een hypotheek op rust, dan doet u er goed aan vooraf toestemming te vragen aan de geldverstrekker. Als u in gebreke blijft – en de toestemmingsvereiste in een akte is vastgelegd – dan heeft de geldverstrekker het recht om de hypotheeklening op te eisen en voorbereidingen te treffen voor een openbare verkoping van het huis. De geldverstrekker hoeft daar ook geen termijn voor te nemen alvorens hij tot actie overgaat. Dat kan direct na constatering dat de woning zonder zijn toestemming wordt verhuurd.

De rechter vindt dat huiseigenaren in dergelijke situaties in strijd handelen met de voorwaarden in de hypotheekakte en dat de geldverstrekker dan de lening onmiddellijk kan opeisen.

Wilt u meer weten over het verhuren van uw woning, bijvoorbeeld om dubbele lasten te verminderen als u al een ander huis heeft gekocht? Bel ons voor het maken van een afspraak.