Hypotheek bij de eigen BV biedt uitkomst

Het is geen feest in hypothekenland, sinds het uitbreken van de kredietcrisis en de malaise op de woningmarkt is het een hele kunst om bij een reguliere bank een hypothecaire financiering te krijgen.


Ook de renteopslagen zijn niet mals, daar waar een bank vijf jaar geleden nog genoegen nam met een bescheiden winstopslag van 0,2 tot 0,5 procent zijn momenteel marges van 3 procent of meer geen uitzondering. Bent u ondernemer waarbij uw eigen bedrijf een NV of BV structuur heeft en beschikt uw bedrijf (bij voorkeur de holding) over financiële reserves dan biedt een eigen hypotheek uitkomst.

Het is wettelijk toegestaan om van de eigen BV geld te lenen, uiteraard kunt u deze lening dan ook gebruiken voor de aankoop van een eigen woning of het aflossen van uw bestaande hypotheek bij de bank. Nu wordt het interessant, u bent nu feitelijk uw eigen bank en kan zelf (binnen de geldende normen) het rentepercentage en aflosschema bepalen. In ieder geval dit jaar is de door u aan de BV te betalen rente nog geheel fiscaal aftrekbaar. Ook kunt u de hypotheek nog geheel aflossingsvrij houden (bij een reguliere bank moet ten minste de helft van het geleende bedrag op de een of andere manier worden afgelost.

Het mes snijdt nu aan twee kanten, uw BV haalt over de financiële reserves een beter rendement dan op een spaarrekening en de rente die u zelf aan de BV betaalt wordt gesponsord door de fiscus. Eventueel moet er wel wat vennootschapsbelasting over de door de BV ontvangen rente worden afgedragen maar dat geldt voor alle opbrengsten van de BV. Uw accountant of boekhouder kan snel voor u doorrekenen wat de fiscale effecten van het “huisbankieren” zijn.

Zoals bij alle financiële transacties tussen u en de eigen B.V. moet er wel sprake zijn van zakelijke afspraken en voorwaarden. Zo moet u een zakelijke rente betalen dus niet 1 procent voor vijf jaar vast maar bijvoorbeeld 4 procent. Ook moet er een hypotheekrecht worden gevestigd ten behoeven van de BV met de eigen woning al onderpand. Hiervoor is een notariële akte nodig die wij voor u kunnen opstellen, wij weten doorgaans precies welke voorwaarden de fiscus wel/niet accepteert.

De hypotheek met de eigen BV heeft nog een bijkomend voordeel, stel dat er een partij is die om welke reden ook beslag op uw woning wil leggen, dan gaat de vordering van de eigen BV te allen tijde voor.

Zoals het er nu naar uitziet gaat er vanaf 1 januari 2013 het nodige veranderen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. Voor nieuwe hypotheken is rente dan alleen nog maar aftrekbaar als de lening via annuïteiten of lineair verloopt. Maar in dat geval lost u af aan de eigen BV en blijft het geld binnen boord. De politiek heeft vooralsnog besloten dat er voor bestaande hypotheken of oversluiting daarvan niets verandert, dus neem afscheid van uw bank en neem het heft in eigen hand.

Het notariaat zit dicht bij het politieke vuur en is vaak als een van de eerste beroepsgroepen op de hoogte van fiscale wijzigingen die betrekking hebben op de eigen woning en/of de eigen BV. U kunt altijd contact met ons opnemen voor het maken van een vrijblijvende afspraak waarbij we uw situatie inventariseren en u zullen voorzien van een degelijk advies. Dit is dan direct een mooie gelegenheid om uw testamenten, huwelijksvoorwaarden en andere notariële documenten eens te herzien. Wij zijn er voor u, denken met u mee waarbij u zal zien dat er in vele gevallen (fiscale ) voordelen zijn te behalen.