Hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder erfbelasting

Met de inwerkingtreding van de nieuwe Successiewet in 2010 is ook het belang van de WOZ-waarde van uw woning toegenomen. Die waarde is namelijk bepalend voor de belasting die u moet betalen als u een huis erft of geschonken krijgt. Waar moet u allemaal op letten?


Vóór 2010 betaalden erfgenamen erfbelasting over de vrije verkoopwaarde (economische waarde) van een huis. Dat leidde vaak tot meningsverschillen met de belastinginspecteur. Sinds 1 januari 2010 is dat simpeler: erfgenamen betalen erfbelasting over de WOZ-waarde van uw huis. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder erfbelasting uw erfgenamen betalen. Als een overleden eigenaar zelf geen bezwaar heeft gemaakt tegen de vaststelling van de WOZ-waarde kunnen de erfgenamen alsnog een nieuwe beschikking aanvragen en proberen de waarde naar beneden bij te stellen.

Huis schenken?

Wilt u uw huis schenken aan uw kind? Dan geldt ook de WOZ-waarde als basis voor de schenkbelasting. Maar … er moet daarnaast ook nog zes procent overdrachtsbelasting worden betaald, maar wel over de – meestal hogere – vrije verkoopwaarde!

Als de WOZ-waarde van uw huis lager is dan de economische waarde en het huis wordt aan een kind verkocht voor de WOZ-waarde, dan is die WOZ-waarde uitgangspunt voor de heffing van schenkingsrecht.

Wordt het huis verkocht aan een kind onder de economische én onder de WOZ-waarde, dan gelden als regel:

  • Als de economische waarde hoger is dan de WOZ-waarde: schenking is het gedeelte dat onder de WOZ-waarde wordt verkocht
  • Als de WOZ-waarde hoger is dan de economische waarde: schenking is het gedeelte dat onder de economische waarde wordt verkocht.

Wilt u weten hoe u de schenk- en erfbelasting zo laag mogelijk kunt houden? Wij maken graag een afspraak met u. Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.