Gevolgen van overlijden partner zwaar onderschat

In Nederland zijn samenwonende en getrouwde stellen onvoldoende voorbereid op de financiële gevolgen van het overlijden van een van beiden. Dat blijkt uit een TNS NIPO onderzoek. Op elke vier stellen heeft slechts één stel echt voorzieningen getroffen in het geval van overlijden. Uit het onderzoek blijkt ook dat degenen die niets hebben geregeld het risico lopen dat zij hun hypotheek in een dergelijke situatie niet meer kunnen betalen of – als het huis door de overleden partner werd gehuurd of in diens eigendom was – het huis moeten verlaten of verkopen.


Uit het onderzoek blijkt ook dat de gevolgen van het overlijden van een partner vooral vrouwen treffen. Mannen geven aan voldoende inkomen te hebben om de gevolgen van overlijden van hun partner op te vangen, bij vrouwen is dat slechts een kwart.

De resultaten van het onderzoek laten duidelijk zien dat het van belang is om de gevolgen van overlijden van uw partner in kaart te brengen. Dat geldt te meer als u ook kinderen heeft. Veel nadelige gevolgen kunt u ondervangen met een testament en met een samenlevingscontract (voor samenwoners) of huwelijkse voorwaarden.

Wilt u meer weten over het afdekken van de risico's die u loopt bij het onverhoopt overlijden van uw partner? Bel ons voor het maken van een afspraak.