Geregistreerd partnerschap heeft gevolgen voor AOW

Duurzaam gescheiden leven en toch een geregistreerd partnerschap hebben. Het klink niet logisch, maar het is niet ongebruikelijk. Ook al onderhoudt u een LAT-relatie, u kunt hiermee toch uw relatie van een gewone vriendschap onderscheiden. Wat zijn eigenlijk de gevolgen hiervan?


Die vraag werd onder meer weer actueel toen een van de partners in een dergelijk geregistreerd partnerschap AOW ontving. Hij ontving het bedrag zoals dat geldt voor geregistreerd partners. Hij rekende echter vanwege het duurzaam gescheiden leven op een AOW-uitkering voor een ongehuwde.

Beide partners hebben al een langdurige LAT-relatie en gescheiden financiƫn. Zij hebben altijd apart gewoond en willen ook niet gaan samenwonen. Ze hebben wel de sleutel van elkaars huis. Eens per jaar gaan zij samen met vakantie, maar ze gaan ook zelfstandig en met anderen op vakantie. Elke week zijn zij een dagdeel samen en bezoeken samen familie.

Het geregistreerd partnerschap is alleen bedoeld ter onderscheid van een gewone vriendschap. Daarmee willen zij overigens ook voorkomen dat zij hoge erfbelasting zouden moeten betalen over toekomstige nalatenschappen en dat elk voor hun partner belangrijke beslissingen kan nemen bij ouderdom, ziekte en levenseinde.

Al die omstandigheden zijn niet voldoende voor ondubbelzinnig aantonen dat beiden duurzaam gescheiden van elkaar leven. De omstandigheden zijn niet zodanig dat beiden een eigen leven leiden alsof ze niet getrouwd waren. Met als gevolg een lagere AOW.

Wilt u meer weten over het vastleggen van uw relatie en de gevolgen daarvan voor andere wetten en regels? Bel ons voor het maken van een afspraak.