Geen stortingsplicht, wel meer aansprakelijkheid bij nieuwe BV

Elke (potentiële) ondernemer ziet uit naar de vereenvoudiging van het BV-recht, dat volgend jaar ingaat. Naast de voordelen – waaronder het vervallen van de stortingsplicht van € 18.000 – zijn er ook nadelen, vooral in de sfeer van uw aansprakelijkheid als bestuurder van uw onderneming.


Het afschaffen van de stortingsplicht is voor aankomende ondernemers veruit de belangrijkste wijziging in het nieuwe BV-recht. Is de BV eenmaal opgericht, dan heeft de nieuwe wet nog meer voordelen in petto. Zo worden de bestaande beperkingen bij de financiering van overnames geschrapt, verdwijnt de verplichte blokkeringsregeling en wordt de schriftelijke besluitvorming in de aandeelhoudersvergadering gemakkelijker gemaakt.

Maar, met de afschaffing van de kapitaalbescherming verliezen crediteuren van de BV ook een deel van de zekerheid dat hun vordering wordt betaald. Dat wordt in de wet opgelost door uitbreiding van de bestuurdersaansprakelijkheid. Als u in uw hoedanigheid van bestuurder van uw onderneming had kunnen weten dat een dividenduitkering er toe leidt dat de BV haar schulden niet meer kan betalen, dan bent u als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk.

Houdt daarom – nog meer dan nu – oog voor de vermogenspositie van uw bedrijf, vooral als u over wilt gaan tot het uitkeren van dividend.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen bij het oprichten van een BV onder het nieuwe recht of over de consequenties van het nieuwe recht voor uw bestaande BV? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.