Geen rechter meer nodig bij huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk

Vanaf 2012 is het niet meer nodig goedkeuring van de rechter te krijgen als u tijdens uw huwelijk huwelijkse voorwaarden wilt opmaken of veranderen. Dat is een van de belangrijkste veranderingen in de wet Aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen die op 1 januari aanstaande in werking treedt. Bent u dat van plan, dan kan het interessant zijn om nog enkele maanden te wachten, maar wel vast de akte voor te bereiden.


Nu nog kijkt de rechter bij een goedkeuringsverzoek naar bescherming van de belangen van de schuldeisers van beide partijen. U moet dan naast de tekst van de huwelijkse voorwaarden ook een vermogensoverzicht aan de rechter geven. Vanaf 1 januari moet u zich beiden hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de schulden die er – op het moment dat de huwelijkse voorwaarden ingaan – in de gemeenschap zijn. Dat geldt ook voor echtgenoten die hun huwelijkse voorwaarden willen wijzigen.

De belangen van de schuldeisers worden daarmee afdoende beschermd. Deze regelingen gelden ook indien u partnerschapsvoorwaarden hebt in een geregistreerd partnerschap.

Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden in het algemeen of huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk in het bijzonder? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.