Flex-BV biedt ondernemer veel mogelijkheden en voordelen

Sinds 1 oktober is de nieuwe flex-BV een feit. Allemaal nieuwe mogelijkheden voor de ondernemer. Of u nu in een eenmanszaak onderneemt of in een maatschap, vennootschap onder firma of misschien wel een bestaande BV, u kunt uw voordeel doen met de flex-BV. Voor elke ondernemer is het belangrijkste winstpunt dat het eenvoudiger is geworden een BV op te richten.


De flex-BV heeft veel veel voordelen. Het vervallen van de kapitaaleis betekent dat u niet meer naar een accountant of de bank moet voor een verklaring dat de door u op te richten onderneming tenminste € 18.000 waard is of er een bankrekening is geopend waar tenminste € 18.000 op staat.

De privé aansprakelijkheid die het gevolg is van het ondernemen vanuit een eenmanszaak vennootschap onder firma of maatschap is (grotendeels) uit te sluiten door het gaan ondernemen vanuit de BV. Er blijft wel een restaansprakelijkheid, u komt bijvoorbeeld niet weg met fraude en oplichting. Nieuw is dat er achteraf een uitkeringstest gaat plaatsvinden op grond waarvan gaat worden geconcludeerd of u wel of niet terecht een (dividend)uitkering aan uzelf hebt gedaan, maar daar was u zelf bij dus dat leidt niet tot verassingen.

Als u in uw huidige ondernemingsvorm risico's loopt die verband houden met de reguliere uitoefening van uw onderneming dan kan het verstandig zijn om u goed te laten voorlichten over de kansen en mogelijkheden van een (flex)BV voor uzelf. Een BV brengt op zowel fiscaal als juridisch gebied allerhande voordelen met zich.

Het leuke van de nieuwe BV is dat het mogelijk is om uiteenlopende afspraken in de statuten vast te leggen die voorheen niet konden of mochten. Het is mogelijk om aan aandelen alleen winst- of alleen stemrecht toe te kennen. En u kunt aan een geldschieter aandelen overdragen die alleen delen in de winst maar geen zeggenschap hebben. Binnen een familiebedrijf kunt u bepalen dat op termijn aandelen overgedragen moeten worden, enzovoorts.

Alle veranderingen ten opzichte van de periode vóór 1 oktober nog eens op een rijtje.

  1. Het minimumkapitaal van € 18 000 is afgeschaft.
  2. De verplichte bankverklaring en accountantscontrole zijn afgeschaft.
  3. De crediteurenbescherming is nu gebaseerd op een uitkeringstest in combinatie met aansprakelijkheidssancties voor bestuurders en aandeelhouders.
  4. De aandeelhouder kan een 'eigen' bestuurder benoemen.
  5. De verplichte blokkering van de overdraagbaarheid van aandelen is afgeschaft.
  6. De mogelijkheden om besluitvorming buiten de algemene vergadering te laten plaatsvinden, zijn verruimd.
  7. De invoering van stemrechtloze of winstrechtloze aandelen is nu mogelijk.
  8. De statuten kunnen voorzien in een flexibele verdeling van stemrecht.
  9. De wettelijke geschillenregeling is verbeterd.

Heeft u al een BV? Ook voor úw onderneming heeft de wetswijziging gevolgen. Bijvoorbeeld voor uw aansprakelijkheid. Maak snel een afspraak en kom langs met uw statuten! Wij zorgen er dan samen met u voor dat die weer aansluiten op de nieuwe wetgeving. Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.