EU-rekenkamer: schaf suikerquotum af

(Bron: Agrarisch Dagblad) Het suikerquotum van de Europese Unie (EU) kan het beste worden afgeschaft. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer van de EU in een advies aan de Europese Commissie. Volgens de rekenkamer maakt afschaffing de suikersector meer marktgeoriĆ«nteerd en daarmee competitief. 


Het advies sluit aan bij uitgelekte voornemens van de Eurocommissaris voor landbouw, Dacian Ciolos, voor een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2013. De rekenkamer stelt dat juist nu wereldmarktprijzen op een relatief hoog niveau liggen, het moment van afschaffing opportuun is. Er is eerder een tekort dan een overschot aan suiker en het tempo van de consumptiegroei in onder meer China en India suggereert dat prijzen op een stabiel hoog niveau blijven.

De rekenkamer komt tot het advies na het doorlichten van de gevolgen van de suikerhervormingen die in 2006 zijn ingezet. De hervormingen hebben volgens de rekenkamer geen inzicht gegeven in de productiviteit van fabrieken, wat één van de belangrijkste doelstellingen van het beleid was.