Energielabel bij koop en verkoop huis wordt verplicht

Het Europees Parlement heeft deze maand ingestemd met een nieuwe Europese wet waarin het afgeven van een energielabel dwingender wordt voorgeschreven. Het Europarlement en de EU-landen hebben hierover een akkoord bereikt. In Nederland krijgen nu slechts een paar honderd huizen per maand zo'n label. Dat aantal zal met de inwerkingtreding van deze wet drastisch gaan stijgen.


Een belangrijk deel van uw woonlasten bestaat uit energiekosten. Als u een huis gaat kopen of huren, wilt u vooraf betrouwbare informatie over de energiekwaliteit van het huis. Die informatie krijgt u met het energielabel voor woningen.

Verkopers en verhuurders van woningen zijn sinds 1 januari 2008 verplicht om een energielabel te laten zien. De koper moet nu nog vaak meer betalen voor een huis als hij daarvoor een energielabel verlangt. Alternatief: van het label afzien en minder betalen, wat veel kopers dan ook doen. De nieuwe wetgeving steekt daar een stokje voor.

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A tot en met G) en kleuren (groen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van andere soortgelijke woningen. Energielabel A (donkergroen) is zuinig, energielabel G (rood) is het minst zuinig. Door het energielabel ziet u in één oogopslag of een woning zuinig of niet zuinig is ten opzichte van andere woningen van hetzelfde type. De verwachting is dat zuinige woningen makkelijker verkocht of verhuurd worden, en dat de waarde ervan stijgt.
Op welk tijdstip deze wet voor Nederland in werking treedt is nog niet bekend. Ondanks dat biedt de AFM in het nieuwe toetskader voor hypotheekverstrekking aan banken de mogelijkheid een hogere hypotheek te verstrekken voor een energiezuinig huis. Het is de bedoeling dat de nieuwe leennorm begin 2011 ingaat. In de tussentijd kunnen banken al aan de slag met de regeling.

Wilt u meer weten? Wij maken graag een afspraak met u. Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.