Crisis biedt kansen voor bedrijfsovername … en valkuilen

Veel – ook kleine – ondernemers zien tijdens de crisis hun kans schoon een bedrijf na faillissement over te nemen. Vorig jaar zijn bijna 850 bedrijven met meer dan vijf medewerkers overgenomen. Ondernemers met gezonde ondernemingen zien mogelijkheden voor uitbreiding en voor versterking van hun marktpositie. Waar moet u op letten als u ook zo'n kans wilt benutten? Welke juridische valkuilen zijn er?


In de praktijk blijken er vele valkuilen te zijn bij het overnemen van bedrijven. Zowel voor de koper als voor de verkoper. Waar moet u rekening mee houden als u een failliet bedrijf overneemt? U bent er bijvoorbeeld bij gebaat dat opdrachten, handelsnamen, intellectuele eigendomsrechten en klantenbestanden tegen een redelijke prijs kunnen worden overgenomen. Redelijk, want naast geld biedt u de curator ook de mogelijkheid dat (zoveel mogelijk) werknemers aan de slag kunnen blijven, dat de opgebouwde goodwill gespaard blijft. Het is van belang dat u weet welke contracten na overname kunnen worden voortgezet, dat u weet hoe de werknemers tegenover de overname staan.

Maar ook – en vooral – moet u weten wat ertoe heeft geleid dat de onderneming failliet is gegaan. Heeft het bedrijf zich bijvoorbeeld niet genoeg aangepast aan gewijzigde omstandigheden in de markt? En kunt u dat dan wel succesvol?

En hebt u dat allemaal in kaart gebracht, dan is het zaak om de overname niet alleen financieel, maar vooral ook juridisch goed af te ronden. Bij overdracht en overname spelen tal van juridische voorwaarden en te treffen regelingen.

Wilt u weten welke juridische haken, ogen en mogelijkheden er voor u zijn bij een beoogde overname? Wij maken graag een afspraak met u. Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.