BV kan aan ANBI schenken zonder gevolgen voor dga

Wie vanuit zijn of haar BV geld aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI, goed doel) geeft, liep de kans dat hij of zij als directeur-grootaandeelhouder belasting zou moeten betalen over winstuitdeling. De staatssecretaris van Financiƫn heeft nu ruimte gecreƫerd en een grens gesteld.


Als u vanuit uw vennootschap een gift doet omdat u een persoonlijke charitatieve behoefte voelt, en de gift voldoet aan de overige eisen in de wet, dan heeft u in uw vennootschap een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting met een maximum van € 100.000. De gift moet in het betreffende fiscale jaar zijn gedaan en met schriftelijke stukken zijn onderbouwd. Het betreffende bedrag wordt dan niet aangemerkt als winstuitdeling aan de dga. Daarmee worden hogere aanslagen inkomstenbelasting en dividendbelasting voorkomen.

Als er meer wordt geschonken, dan is er over dat meerdere sprake van winstuitdeling voor de inkomstenbelasting en dividendbelasting. Wel geldt eventueel op dat deel nog de giftenaftrek voor de inkomstenbelasting.

Wilt u meer weten over schenkingen vanuit uw BV? Bel ons voor het maken van een afspraak.