BTW verlaging op verbouwingen biedt kansen

De overheid heeft een nieuwe maatregel ingevoerd om de vastgelopen woningmarkt een zetje in de goede richting te geven. Sinds 1 maart 2013 geldt een verlaagd BTW tarief op de arbeidskosten voor 'renovatie en onderhoud van woningen'. Het tarief is van 21% naar 6% verlaagd. Om de maatregel het nu of nooit effect mee te geven geldt deze voor één jaar, tot 1 maart 2014. Het lagere BTW tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten dus niet op materialen. De aanbieder van de diensten moet de factuur dus uitsplitsen in arbeid en (bouw)materialen.

Onder het verlaagde btw-tarief vallen ook de arbeidskosten van hoveniers voor het aanleggen en bijhouden van tuinen. Om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van de regeling is deze vrij ruim geformuleerd. Bijna alles valt er onder, behalve echte nieuwbouw. Heeft u een relatief nieuwe woning dan moet deze minstens twee jaar geleden opgeleverd zijn om van de regeling te kunnen profiteren. Naast het op gang helpen van de woningmarkt is de maatregel ook bedoeld om de aannemers, hoveniers etc. een handje te helpen in deze moeilijke tijden.

Aantrekkelijk

Het wordt nu dus wel heel aantrekkelijk om voor een lage prijs een huis te kopen waar nog het nodige aan verbouwd moet worden. Door de maatregel wordt de verbouwing goedkoper of kunt u voor het zelfde geld meer laten doen. Dat geldt zeker in combinatie met het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting (van 6 naar 2%) en de lage woningprijzen van dit moment. Deskundigen verwachten dat de huizenprijzen niet verder zullen dalen.

Uit recent onderzoek blijkt dat er momenteel in Nederland 50.000 huishoudens per jaar bijkomen. Die hebben allemaal behoefte aan woonruimte. Vanwege de maatregelen in de huursector (huurverhogingen) en de lage hypotheekrentestand is het al snel voordeliger om te kopen dan te huren. De laatste jaren zijn er (te) weinig nieuwe woningen gebouwd. Het kan bijna niet anders dan dat de vraag naar goede bestaande woningen zal stijgen. Daardoor zullen ook de prijzen weer gaan aantrekken.

Kortom als starter is het nu de tijd om te gaan kopen waardoor de doorstroming op de woningmarkt op gang zal komen. Voor de doorstromers geldt weliswaar dat de te verkopen woning minder zal opbrengen. Als een woning in een hoger segment wordt teruggekocht, zal ook de prijs van dat huis veel lager zijn dan voorheen. Mocht de hypotheek op de vorige woning hoger zijn dan de opbrengst dan mag dit verlies ook meegefinancierd worden zodat dit wordt uitgesmeerd over een lange periode. Door de te verwachten waardestijging van de nieuw gekochte woning zal het verlies weer goedgemaakt worden.

Wilt u meer weten over de gang van zaken bij koop en hypotheek? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.