BTW per 1 oktober naar 21%

Vanaf 1 oktober berekent u over uw producten en diensten die onder het hoge BTW-tarief vallen niet langer 19% maar 21%. Het lage tarief verandert niet, dat blijft 6%. Er zitten praktische problemen aan de verhoging. Daar is een overgangsregeling voor getroffen.


De hoofdregel voor het bepalen van het BTW-tarief is het moment van de prestatie ofwel de levering of de dienst. Worden de prestaties vóór 1 oktober 2012 verricht, dan berekent u 19% BTW, ligt het prestatiemoment nar 1 oktober 2012 dan berekent u 21% BTW. Daarbij speelt geen rol wanneer u de factuur verzendt of de betaling wordt verricht.

Bestrijken de te factureren prestaties zowel een periode vóór als ná 1 oktober 2012, dan moet u de facturen splitsen. Het deel waarvan de prestatie vóór 1 oktober 2012 ligt wordt belast met 19%, het deel dat vanaf 1 oktober wordt verricht, wordt belast met 21%. In beginsel moet u daar een aanvullende factuur voor uitreiken.

Verstuurt u vóór 1 oktober facturen voor prestaties die op of na 1 oktober vallen, dan kunt u op die factuur al 21% BTW in rekening brengen.

Wilt u meer weten over de gevolgen van de BTW-verhoging? Bel ons of neem contact met ons op via het contactformulier op deze website.