Bedrijf ouders overnemen, minder belasting betalen

De bedrijfsopvolging faciliteiten (BOF) zijn sinds 2010 enorm verruimd. Het is mogelijk om een onderneming met een waarde van minder dan één miljoen belastingvrij (vrij van schenkingsbelasting) naar één of meerdere kinderen door te schuiven. Voorwaarde is dat de onderneming wel een objectieve onderneming is (dus geen beleggingsvehikel). Als de onderneming voor een gedeelte bestaat uit beleggingen geldt voor dat gedeelte de vrijstelling niet. Planning kan hier veel belasting besparen.


Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet de schenker de onderneming al vijf jaar in zijn bezit te hebben voordat hij (of zij) tot schenking van de onderneming overgaat. De vrijstelling geldt overigens ook als u van uw ouders een onderneming erft die zij al een jaar voeren.

Tenslotte moet de onderneming nog vijf jaar worden voortgezet door het kind dat de onderneming voortzet. Lukt dat niet of wordt er binnen die vijf jaar toch doorverkocht dan wordt de vrijstelling herberekend.

Deze faciliteiten zijn er ook voor naamloze en/of besloten vennootschappen en holdingstructuren.

Belastingclaim doorschuiven

Een ander voordeel bij overname door een van uw kinderen is de mogelijkheid om de inkomstenbelastingclaim (onder andere de aanmerkelijkbelangclaim) die op de onderneming rust naar het overnemende kind door te schuiven (het afrekenmoment kan naar de toekomst worden doorgeschoven). Als u de onderneming staakt dient u immers met de fiscus af te rekenen.

Wij adviseren u graag over de fiscale en juridische gevolgen van de bedrijfsoverdracht. Immers, naast de hiervoor beschreven fiscale mogelijkheden is er ook nog een heel palet aan mogelijkheden om de overdracht zo te regelen dat u of heel lang of gedurende een (kortere) periode de zeggenschap in uw onderneming behoudt dan wel zeggenschap heeft over bepaalde beslissingen.

Ook het opknippen van uw onderneming kan soms tot hele verfrissende ideeën leiden. Kunnen we niet beter dat onderdeel afstoten of bij de ouder laten en slechts een specifiek gedeelte aan uw kind overdragen?

Heel veel om over na te denken en minstens zo veel om u zorgvuldig bij te laten adviseren. Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.