Bankloket voor erfgenamen over spaartegoeden na overlijden

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een digitaal loket geopend waar erfgenamen kunnen nagaan of hun overleden familielid nog ergens een – niet bekend – spaartegoed bij een bank heeft. Daarmee wordt het voor erfgenamen die niet weten bij welke banken de overledene een spaartegoed aanhield, eenvoudiger om die spaartegoeden te achterhalen.


In de praktijk blijken er nogal eens “slapende tegoeden” op inactieve bankrekeningen te staan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de bank na verhuizing van de klant het contact is verloren. Een andere mogelijkheid is dat er actieve rekeningen zijn, waarvan de erfgenaam geen weet heeft.

Met het digitale loket is het nu mogelijk dat de erfgenaam op één plek navraag kan doen naar alle tegoeden die op naam staan van de overledene. Er zijn inmiddels achttien banken aangesloten bij het loket, waaronder ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, Credit Europe Bank en Delta Lloyd Bank. Het loket biedt geen soelaas bij buitenlandse spaartegoeden.

De NVB weet niet hoeveel slapende tegoeden er in Nederland zijn. Officieel verjaart een slapend tegoed na twintig jaar. De NVB geeft aan dat banken heel soepel met deze regel omgaan en oudere slapende tegoeden in de praktijk altijd uitkeren.

Wilt u meer weten over het achterhalen van informatie in een nalatenschap? Bel ons voor het maken van een afspraak.