Aftrek hypotheekrente voor vruchtgebruik geërfd huis

Als iemand uit een nalatenschap het vruchtgebruik van een huis erft met daaraan vast een hypothecaire lening (die dus in stand blijft) en de vruchtgebruiker de rente op die lening betaalt, dan kan hij of zij de rente van de lening als rente eigen woningschuld van zijn inkomen aftrekken. Bijzonder aan deze situatie is dat het huis en de schuld niet van de vruchtgebruiker zijn, maar van de erfgenamen. De aftrekmogelijkheid is onlangs goedgekeurd door de staatssecretaris van Financiën.


Bij een erfenis is het mogelijk dat de eigendom van een huis bij een erfenis is gesplitst in een vruchtgebruik en een “bloot” eigendom. De vruchtgebruiker kon sinds 2013 de rente en kosten van die schuld niet aftrekken. De schuld behoort immers niet tot diens vermogen, maar tot het vermogen van de bloot eigenaar, in dit geval de gezamenlijke erfgenamen. De wet stelt als voorwaarde dat het om een eigen schuld moet gaan.

De staatssecretaris vond dit geen wenselijke situatie en heeft nu het vruchtgebruik in de nieuwe eigenwoningregeling ingepast. Een vruchtgebruiker kan nu met terugwerkende kracht (tot 1 januari 2013) de kosten en renten voor de schuld van de bloot eigenaar als aftrekbare kosten van de eigen woning in aftrek kan brengen. De eigenwoningregeling moet dan wel van toepassing zijn voor de vruchtgebruiker en de schuld moet voldoen aan de overige wettelijke voorwaarden voor een eigen woningschuld.

Wilt u meer weten over de juridische mogelijkheden die een hypotheek voor eigenwoning bezitters en voor vruchtgebruikers met zich brengen? Bel ons voor het maken van een afspraak.