Afgeloste hypotheek wel of niet doorhalen?

In heel veel huis-aan-huisbladen stond de afgelopen week een bericht over het belang van het doorhalen van afgeloste hypotheken bij het Kadaster. Een huiseigenaar die zijn hypotheek heeft afgelost, kan de inschrijving daarvan in het hypothekenregister laten doorhalen. Wanneer is het voordeliger om niet door te halen en wanneer is het beter om dat wel te laten doen?


Als een hypotheek is afgelost vanwege de verkoop van uw huis of oversluiting van uw hypotheek, vindt vanzelf doorhaling van de inschrijving in het hypothekenregister plaats. De doorhaling (royement) wordt dan door de notaris verzorgd.

Tegenwoordig zijn veel hypotheken als bankhypotheek gevestigd. Is dat bij u het geval, dan kan het raadzaam zijn om de hypotheek niet door te halen. U kunt er dan namelijk later eventueel weer gebruik van maken. De bank verstrekt dan een nieuwe lening terwijl er geen nieuwe akte gemaakt hoeft te worden. Dat scheelt u kosten.

Wilt u weten of het in uw situatie beter is om de hypotheekinschrijving wel of niet te laten doorhalen? Klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.